Bibliotheek Neude

  1. Evenementen
  2. Locaties
  3. Bibliotheek Neude
Evenementen at this locatie
Vandaag

Love letters: Vita en Virginia

Bibliotheek Neude Neude 11, Utrecht, Utrecht, Nederland

Je hebt liefdesbrieven, en je hebt een twintig jaar durende uitwisseling van sapphic gedichten en brieven… In ‘Love letters: Vita en Virginia’ lezen we een selectie van de brieven en dagboekfragmenten van de twee bekende auteurs. Van hun eerste ontmoeting, maar liefst 100 jaar geleden, tot een innige band die later de inspiratie bood tot het boek ‘Orlando’ van Virgina Woolf. Hoe kijken we nu terug op hun brandende romance? En wat hebben zij als queer auteurs betekend voor de literaire wereld? De Lesbische Leesclub is een boekenclub voor en door lesbische en queer vrouwen en genderqueer personen. De boekenclub is in 2020 gestart om gezamenlijk boeken met een lesbische verhaallijn te lezen en te bespreken. Inmiddels heeft de boekenclub van alles besproken: van fantasy tot historische roman.

Showcase & talk Utrecht Ballroom Scene

Bibliotheek Neude Neude 11, Utrecht, Utrecht, Nederland

Utrecht Ballroom Scene is een community dat queer en trans personen van kleur centreert. We organiseren wekelijkse Voguing lessen, workshops, balls, en andere evenementen die bijdragen aan het welzijn van onze community. Ballroom cultuur is gecreëerd door trans vrouwen en queer personen van kleur in New York in de jaren 60/70. Uit deze cultuur is 'Voguing' ontstaan als dansstijl. Ballroom heeft invloed gehad op popcultuur, mode, muziek, dans, film, en zelfs onze taal. Sinds 10 jaar is er een ballroom scene in Nederland, ontstaan in Rotterdam en Amsterdam. In 2020 is de Utrecht Ballroom Scene opgericht. Tijdens dit evenement praten we met de oprichter, Andre Gabbana Visori, over de scene in Utrecht. Dan maken we een runway in de bibliotheek en volgt er een showcase waarin verschillende performers uit de Utrecht Ballroom Scene een moment pakken om te shinen. Zo zie je de ballroom scene in actie!

Beyond labels: een verkenning van gender en identiteit (GEANNULEERD)

Bibliotheek Neude Neude 11, Utrecht, Utrecht, Nederland

Non-binair, panseksueel, LHBTIQA: termen die je steeds meer hoort vandaag de dag. Maar wat betekenen de termen nou precies? En wat kunnen ze voor iemand persoonlijk betekenen? Amy Astoria en Victoria Vyper, twee dragqueens uit Utrecht, nemen je stap-voor-stap mee in deze wereld. Tijdens deze interactieve workshop kom je meer te weten over de verschillende vormen van gender, identiteit en seksuele voorkeur. En we verkennen waarom iemand zichzelf een bepaalde identiteit toekent. Hoe werkt dat eigenlijk? Geschikt voor iedereen die hier meer over wilt weten.

Queer Hier

Bibliotheek Neude Neude 11, Utrecht, Utrecht, Nederland

Hoe is het om queer te zijn in de openbare ruimte? FAAM onderzoekt dit maatschappelijk vraagstuk samen met makers en denkers en denken na over oplossingen. Tijdens het Utrecht Queer Culture Festival krijgen drie duo’s de mogelijkheid om hun interventies te testen bij het grote publiek. Op 8 oktober houden twee groepjes een interventie in de Bibliotheek Neude tijdens Culturele Zondagen. Makers Neander Giljam en Kiki Lennaerts zetten voorbijgangers aan het denken over queer identiteiten en seksualiteiten met de interventie Take a spin, die van 15:00-17.00 te beleven is.

Queer Hier

Bibliotheek Neude Neude 11, Utrecht, Utrecht, Nederland

Hoe is het om queer te zijn in de openbare ruimte? FAAM onderzoekt dit maatschappelijk vraagstuk samen met makers en denkers en denken na over oplossingen. Tijdens het Utrecht Queer Culture Festival krijgen drie duo’s de mogelijkheid om hun interventies te testen bij het grote publiek. Op 8 oktober houden twee groepjes een interventie in de Bibliotheek Neude tijdens Culturele Zondagen. Makers Jade Hermans, Sam Thomassen en Boor Draisma creëren met hun de interventie Queer Thuiskomen een woonkamer die dient als metafoor voor de ‘queer safe space’. Deze is van 12:00-14:00 te ervaren. 

Opening UQCF-exposities Bibliotheek Utrecht

Bibliotheek Neude Neude 11, Utrecht, Utrecht, Nederland

Tijdens het Utrecht Queer Culture Festival zullen in Bibliotheek Neude diverse queer kunstenaars hun werk exposeren. Op zaterdagavond 7 oktober a.s. zullen deze exposities feestelijk worden geopend. Dit is tegelijkertijd de opening van het Utrecht Queer Culture Festival programma in de Bibliotheek Neude. Je bent welkom vanaf 19.45 uur (inloop). Het openingsprogramma start om 20.00 uur in de Grote hal op de begane grond. De exposities zijn vervolgens tot en met 14 oktober te zien.

Tom of Finland + intro

Bibliotheek Neude Neude 11, Utrecht, Utrecht, Nederland

Zijn eigen oorlog begint wanneer hij zijn homoseksualiteit moet verbergen. Hij gaat volledig op in zijn kunst en tekent gespierde mannen in uniformen, met blinkende laarzen, uitstekende tepels en titanische penissen. Karukoski slaagt erin de essentie van de man te vangen in dit portret van een van de meest invloedrijke kunstenaars uit de gaycultuur. Met zijn homo-erotische kunst heeft hij een essentiële bijdrage geleverd aan de emancipatie van de homo’s in de twintigste eeuw.