Weergaven navigatie

Evenement weergaven navigatie

Vandaag
Hele dag
Nu bezig

Tentoonstelling ‘Utrechtenaren, een queer geschiedenis’

Stadhuis Korte Minrebroederstraat 2, Utrecht

Tentoonstelling over de Utrechtse queer historie van het QUS-team. Duik in het leven van Utrechtenaren: sodomieten, tegendraadse vrouwen en transgenderactivisten. Ontdek hoe mensen leven die niet passen in de seksuele en gendernormen van hun tijd. Leer over de vervolging en strijd voor gelijke rechten in de afgelopen drie eeuwen. Gratis toegang tijdens openingstijden stadhuis: maandag t/m vrijdag 8.30–17.00 uur, donderdag tot 21.00 uur.

Free

Expositie ‘The Queer Way of Life’

Galerie Waterbolk Schoutenstraat 10, Utrecht

De Roze Kunstkring Utrecht presenteert de expositie 'The Queer Way of Life' in de gezellige Schoutenstraat in hartje Utrecht. Galerie Waterbolk heeft een prettige open uitstraling, met een brede etalageruiten. Vanaf de straat stap je zo een andere wereld binnen. Dit keer de expressieve wereld van drie Utrechtse queer kunstenaars. Ieder vanuit hun eigen visie en beleving geven zij uiting aan wat voor hun The Queer Way of Life betekent. De werken variëren van textielkunst, fotografie en schilderkunst. Kunst is een belangrijke schakel tussen de queergemeenschap en de samenleving als geheel. Er zijn veel verschillende manieren om op te komen voor onze belangen. Een ervan is door ons zichtbaar te maken met onze kunstwerken.

Free

Foto-expositie ‘Reimagining Sex Work’

De Nijverheid Nijverheidskade 15, Utrecht

Ontevreden over de stereotype beeldvorming in de media over sekswerk sloegen sekswerkers, journalisten en fotografen de handen ineen om met Reimagining Sex Work de beeldvorming over sekswerk in de media te verbeteren. Met het ontwikkelen van een gids voor journalisten en door samen te werken met fotografen willen we beeldvorming over sekswerk nuanceren, het stigma op sekswerk tegengaan en de representatie van sekswerk en sekswerkers in de media verbeteren. Deze foto-expositie toont een selectie van de de beelden die binnen het project zijn ontstaan en was eerder te zien bij o.a. het Ministerie van Justitie en Veiligheid en op de Kamasutrabeurs. Met foto's van o.a. Sabine Joosten en Tammy van Nerum. Reimaging Sex Work is een feministisch activistisch collectief dat bestaat uit sekswerkers, onderzoekers en wetenschappers.

Free
Evenementenreeks Queer Crafts Exhibition

Queer Crafts Exhibition

Bibilotheek Utrecht

Een tentoonstelling over queer handwerk door de Queer Needlework Circle. 14 queer handwerkers tonen hun handwerk en in de bijbehorende teksten vertellen ze over hoe hun queer identiteit in relatie staat tot handwerk. Bij de tentoonstelling kan je komen handwerken en op 5 oktober is er een openingsworkshop. 

Free

Foto-tentoonstelling ‘Zie wie ik ben’

Bibliotheek Neude Neude 11, Utrecht

'Zie wie ik ben' is een foto-verhalenboek van transgender personen met een licht verstandelijke beperking. Met foto’s en interviews gemaakt door Özden Karababa. Van dit boek is nu een foto-tentoonstelling gemaakt en deze is te zien in Bibliotheek Neude tijdens het Utrecht Queer Culture Festival 2024. Maak kennis met Luuk, Rick, Noah, Nevin, Michelle, Kim, Jess, Francisca en Roberta. Allemaal transgender personen met een licht verstandelijke beperking. De foto-tentoonstelling is ontwikkeld door Utrecht Queer Culture Festival in samenwerking met Transgender Netwerk, Transvisie, Transcafe LVB en COC's Zonder Stempel. De foto-tentoonstelling is te vinden bij de expositieruimte op de tweede verdieping van Bibliotheek Neude.

Coming Out Sunday

Geertekerk Geertekerkhof 23, Utrecht

Voor sommige kerken is de combinatie van geloof en homoseksualiteit ingewikkeld. Niet bij de Remonstrantse Geertekerk. Al sinds 2012 houden we jaarlijks de Coming Out Sunday, waar lhbtqia+ en geloof centraal staat. Vanuit ons motto: geloof begint bij jou. Misschien herinner je je nog de Remonstrantse campagne uit 2014 met "Mijn God trouwt ook homo's". Want dat doen we al sinds 1986. Net als lesbo's, biseksuelen, transgender en intersekse personen. Als eerste kerkgenootschap ter wereld. Wat gebeurt er als je een Bijbeltekst leest met een 'roze bril'? Tijdens de Coming Out Sunday verdiepen we ons in de tekst en ons geloof. Voel je veilig en welkom om dit te vieren in onze kerkgemeenschap.

Free

Nationale Roze Ouderendag 2024

Bibliotheek Neude Neude 11, Utrecht

Wij nodigen jullie van harte uit voor de 10e Nationale Roze Ouderendag op zondag 6 oktober in Utrecht. Dit jaar wordt de Nationale Roze Ouderendag georganiseerd door Roze50+ Nederland, in samenwerking met het Utrecht Queer Culture Festival en het Danspaleis. Het belooft een onvergetelijke middag te worden! Een vast onderdeel van deze dag is de bekendmaking van Mr en Mrs Senior Pride 2024 m/v/x. Kijk op de website van Roze50+Nederland voor meer informatie over het complete programma. De toegang is gratis, maar aanmelden is verplicht. Stuur een e-mail naar info@roze50plus.nl en geef het aantal personen waarmee je komt aan. We stellen het zeer op prijs als je deze uitnodiging deelt met je netwerk via Facebook of andere social media. Samen maken we er weer een groot succes van!

Free

UITGEKLEED

Kargadoor Oudegracht 36, Utrecht

UITGEKLEED is de presentatie van een theatrale onderzoeksperiode van WILD Producties. De voorstelling wordt gespeeld door 7 trans jongeren van 15-20 jaar en 7 trans volwassenen van 51-80 jaar. UITGEKLEED gaat over de radicale daad van het dragen van je eigen kleding, voor trans mensen al honderden jaren de manier om jezelf te zijn. Samen onderzoeken de spelers wat ze met elkaar gemeen hebben en waarin ze van elkaar verschillen, hoe ze op elkaar kunnen leunen en hoe ze elkaar kunnen ondersteunen.

€7,50

Kleinkunst: De Wereld, de Titanic & ik

Bodytalk Oudegracht 64, Utrecht

De hysterische, absurdistische en muzikale kleinkunstvoorstelling ‘De Wereld, de Titanic & ik, alledrie een zinkend schip’ neemt de complexiteit van het bestaan onder de loep. Complexiteit zou namelijk gevierd moeten worden in plaats van ontkend. Daarin ligt de magie van het mens zijn. Ben jij een hysterische, gillende, fabuleuze zeemeermin of een burgerlijke, gestructureerde, bange aardwortel?

Free

LGBT+ Book Club

ACU Voorstraat 71, Utrecht

Come discuss queer books, have a (non-alcoholic) drink, and make new friends! Together with Utrecht LGBT+, ACU facilitates a bimonthly book club. Specifically, we’re reading stuff by queer authors about queer things.

Free

Regenboog Danspaleis

Bibliotheek Neude Neude 11, Utrecht

Het Regenboog Danspaleis is een dansfeest waar de krakers van toen worden gedraaid. Met een bevlogen PlatenDraaier (PD), een rijdend discomeubel, glimmende dansvloer, vrolijk decor en persoonlijke  sfeermakers. De PD trekt de regenboog klassiekers uit de koffer van smartlap, disco tot merengue. Een feest van herkenning voor ouwelui en iedereen die van swingen houdt. Kom ook! Deze editie van Het Danspaleis, in de hal van Bibliotheek Neude, wordt georganiseerd i.s.m. Utrecht Queer Culture Festival en Roze 50+ Nederland en is de afsluiting van de Nationale Roze Ouderen Dag.

Free

Sentimental Sunday

Cafe Kalff Oudegracht 47, Utrecht

Een zondag(middag) in de herfst is bij uitstek geschikt om juist die muziek van stal te halen. Daarom organiseert Café Kalff op de eerste zondag van het festival de ’Sentimental Sunday’. Een middag (en wellicht door in de avond) vol muziek van uit die vorige eeuw, de Hollandse klassiekers en de internationale meezingers uit de top regionen van de charts in die tijd. Ook aandacht voor classic musicals (met clips) en songfestival hits van welleer. Dus meedeinen en mee blèren op alles wat je nog kent…. Een live optreden wordt verzorgt door een icoon in de scene wiens naam we nog even geheim houden…..

Free

UITGEKLEED

Kargadoor Oudegracht 36, Utrecht

UITGEKLEED is de presentatie van een theatrale onderzoeksperiode van WILD Producties. De voorstelling wordt gespeeld door 7 trans jongeren van 15-20 jaar en 7 trans volwassenen van 51-80 jaar. UITGEKLEED gaat over de radicale daad van het dragen van je eigen kleding, voor trans mensen al honderden jaren de manier om jezelf te zijn. Samen onderzoeken de spelers wat ze met elkaar gemeen hebben en waarin ze van elkaar verschillen, hoe ze op elkaar kunnen leunen en hoe ze elkaar kunnen ondersteunen.

Finnissage The Queer Way of Life

Galerie Waterbolk Schoutenstraat 10, Utrecht

Eindfeest van de expositie in Waterbolk. De Roze Kunstkring Utrecht presenteert de expositie 'The Queer Way of Live' in de gezellige Schoutenstraat in hartje Utrecht. Galerie Waterbolk heeft een prettige open uitstraling, met een brede etalageruiten. Vanaf de straat stap je zo een andere wereld binnen. Dit keer de expressieve wereld van drie Utrechtse queer kunstenaars. Ieder vanuit hun eigen visie en beleving geven zij uiting aan wat voor hun The Queer Way of Life betekent. De werken variëren van textielkunst, fotografie en schilderkunst. Kunst is een belangrijke schakel tussen de queergemeenschap en de samenleving als geheel. Er zijn veel verschillende manieren om op te komen voor onze belangen. Een ervan is door ons zichtbaar te maken met onze kunstwerken.

Free

Cherries

STAN Utrecht Ganzenmarkt 16A, Utrecht

Cherries is Utrechts eigen drag show met Utrechtse drag performers. Dit houdt in dat de Queen of King ofwel in Utrecht woont, ofwel in Utrecht werkt ofwel in Utrecht is begonnen met drag of een ander link heeft met de stad. Vers op de nieuwe locatie STAN Utrecht zal Cherries elke twee weken op de zondagavond plaatsvinden. Speciaal voor het Utrecht Queer Culture Festival zal Cherries extra groot uitpakken. Host Cherry Poppins zal vergezeld worden dan niemand minder dan de OG-Queen uit Utrecht Tabitha (van Drag Race Holland seizoen 2) en de draglegende uit Den Haag, Deedee Janssens. Door host van de avond zal niemand minder zijn dan Boots! Uiteraard zullen de plaatjes gedraaid worden door niemand minder dan DJ Buuf Helen.

€7,50

Kleinkunst: De Wereld, de Titanic & ik

Bodytalk Oudegracht 64, Utrecht

De hysterische, absurdistische en muzikale kleinkunstvoorstelling ‘De Wereld, de Titanic & ik, alledrie een zinkend schip’ neemt de complexiteit van het bestaan onder de loep. Complexiteit zou namelijk gevierd moeten worden in plaats van ontkend. Daarin ligt de magie van het mens zijn. Ben jij een hysterische, gillende, fabuleuze zeemeermin of een burgerlijke, gestructureerde, bange aardwortel?

Free
Evenementenreeks Boys won’t be boys

Black Achievement Month X Boys Won’t Be Boys

Stadsschouwburg Utrecht Lucasbolwerk 24, Utrecht

Boys Won’t Be Boys is een maatschappelijke en theatrale beweging op het gebied van mannenemancipatie. In deze speciale editie tijdens de Black Achievement Month staan persoonlijke verhalen van kleur over mannelijkheid en identiteit centraal. We verschillen, nou en? Niemand past precies in een hokje, en precies dat willen wij vieren. Door al die verschillende verhalen met elkaar te delen doorbreken we vooroordelen en stereotypen en komen we dichter bij elkaar. Filosoof, spoken-word artiest en muzikant Marc Alberto speelt samen met een kleurrijke parade van spelers die vertellen, zingen, (g)rappen, dansen, kortom: we trekken deze avond alles uit de kast. En hokjes? Die zijn er om je in om te kleden tot wie je echt bent.