Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Tentoonstelling ‘Utrechtenaren’

1 oktober @ 08:00 - 31 oktober @ 17:00

Gratis

Tentoonstelling over de Utrechtse queer historie. Queer U Stories, het Utrechts queer geschiedenis team, ontwikkelt een tentoonstelling over de queer historie van onze stad voor het openbare gedeelte van het stadhuis. De tentoonstelling zal in de maand oktober te zien zijn en bestaan uit ongeveer 15 banners (80 cm breed en 240 cm hoog) aangevuld met objecten op sokkels en in schilderijlijsten.

De tentoonstelling wil bezoekers prikkelen om iets te leren over de kleurrijke geschiedenis van LHBTIQ+ in onze stad. De stadhuisbezoeker ziet buiten een aankondiging van de tentoonstelling en bij de ingang een korte tekst over de tentoonstelling: ‘We vieren vandaag dat iedereen zichzelf mag zijn, maar daar is een lange geschiedenis aan vooraf gegaan. We staan op de schouders van de strijders die ons voorgingen…’. Vanaf deze plaats ziet de bezoeker een serie banners in de pride kleuren met vier thema’s: 2 eeuwen onderdrukken, een halve eeuw strijden, een kwart eeuw diversiteit vieren en waakzaam in de toekomst. De bezoeker kan binnen deze thema’s mensen en gebeurtenissen zien die deze thema’s inhoud geven met beelden, titels en korte teksten. Elk item (in 15 wissellijsten) bevat een QR-code die verwijst naar verder online informatie, beeld- en/of audiomateriaal. Tegenover de tijdlijn staan op sokkels met objecten uit deze historie tegen de achtergrond van een banner met info en beeldmateriaal. Bijvoorbeeld een prent die laat zien hoe slecht het afloopt met sodomieten uit 1730, de trofee die de winnaar van de Annie Brouwer Korf prijs ontvangt en het bordje met de huisregels van homodisco De Roze Wolk. Op de korte wand hangt ook een doek (bijv. Aidsquilt) waarop bezoekers hun reacties kunnen achterlaten. De QR-codes verwijzen naar de QUS-site (kan in Nederlands en Engels). Grotendeels zijn dat reeds bestaande vensters uit de canon, deels het nieuw audiomateriaal die we de komende maanden gaan verzamelen. De bezoeker die kort in de hal verblijft, verlaat de ruimte met de gedachte dat er zoiets bestaat als een Utrechts queer geschiedenis; de bezoeker die de tentoonstelling korte tijd bekijkt, ziet dat er veel te beleven aan deze geschiedenis; de bezoekers die welbewust naar de tentoonstelling komt, leert veel over deze kleurrijke geschiedenis en ziet en hoort nieuwe beelden en verhalen.

TEAM
De QUS-vrijwilligers Eric Vocking, Evert van der Veen, Iris Bouman, Nine Geertman en Olivier de Haan organiseren de tentoonstelling.

PROGRAMMA
Het team combineert de tentoonstelling met activiteiten die bezoekers moeten trekken, zoals stadswandelingen vanaf het stadhuis (lunch- en borreltijd), een lezing over deze geschiedenis in de hal van het stadhuis, de opening van het Utrecht Queer Culture Festival en de presentatie van het boek over de Utrechtse queer geschiedenis (W-books).

Gegevens

Begin:
1 oktober @ 08:00
Einde:
31 oktober @ 17:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorieën:
, , ,
Site:
https://www.queerustories.nl

Overige informatie

Toegankelijkheid
Volledig toegankelijk
Deelnemen
Vrije inloop

Locatie

Stadhuis
Stadhuisbrug 1
Utrecht, Utrecht 3511 JK Nederland
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie