Weergaven navigatie

Evenement weergaven navigatie

Vandaag
Hele dag
Nu bezig

Tentoonstelling ‘Utrechtenaren, een queer geschiedenis’

Stadhuis Korte Minrebroederstraat 2, Utrecht

Tentoonstelling over de Utrechtse queer historie van het QUS-team. Duik in het leven van Utrechtenaren: sodomieten, tegendraadse vrouwen en transgenderactivisten. Ontdek hoe mensen leven die niet passen in de seksuele en gendernormen van hun tijd. Leer over de vervolging en strijd voor gelijke rechten in de afgelopen drie eeuwen. Gratis toegang tijdens openingstijden stadhuis: maandag t/m vrijdag 8.30–17.00 uur, donderdag tot 21.00 uur.

Free

Expositie ‘The Queer Way of Life’

Galerie Waterbolk Schoutenstraat 10, Utrecht

De Roze Kunstkring Utrecht presenteert de expositie 'The Queer Way of Life' in de gezellige Schoutenstraat in hartje Utrecht. Galerie Waterbolk heeft een prettige open uitstraling, met een brede etalageruiten. Vanaf de straat stap je zo een andere wereld binnen. Dit keer de expressieve wereld van drie Utrechtse queer kunstenaars. Ieder vanuit hun eigen visie en beleving geven zij uiting aan wat voor hun The Queer Way of Life betekent. De werken variëren van textielkunst, fotografie en schilderkunst. Kunst is een belangrijke schakel tussen de queergemeenschap en de samenleving als geheel. Er zijn veel verschillende manieren om op te komen voor onze belangen. Een ervan is door ons zichtbaar te maken met onze kunstwerken.

Free

Foto-expositie ‘Reimagining Sex Work’

De Nijverheid Nijverheidskade 15, Utrecht

Ontevreden over de stereotype beeldvorming in de media over sekswerk sloegen sekswerkers, journalisten en fotografen de handen ineen om met Reimagining Sex Work de beeldvorming over sekswerk in de media te verbeteren. Met het ontwikkelen van een gids voor journalisten en door samen te werken met fotografen willen we beeldvorming over sekswerk nuanceren, het stigma op sekswerk tegengaan en de representatie van sekswerk en sekswerkers in de media verbeteren. Deze foto-expositie toont een selectie van de de beelden die binnen het project zijn ontstaan en was eerder te zien bij o.a. het Ministerie van Justitie en Veiligheid en op de Kamasutrabeurs. Met foto's van o.a. Sabine Joosten en Tammy van Nerum. Reimaging Sex Work is een feministisch activistisch collectief dat bestaat uit sekswerkers, onderzoekers en wetenschappers.

Free
Evenementenreeks Queer Crafts Exhibition

Queer Crafts Exhibition

Bibilotheek Utrecht

Een tentoonstelling over queer handwerk door de Queer Needlework Circle. 14 queer handwerkers tonen hun handwerk en in de bijbehorende teksten vertellen ze over hoe hun queer identiteit in relatie staat tot handwerk. Bij de tentoonstelling kan je komen handwerken en op 5 oktober is er een openingsworkshop. 

Free

The Handmaiden + nagesprek

Hoogt in Bieb Neude Neude 11, Utrecht

The Handmaiden is een spannende en opwindende liefdesthriller van meesterlijke regisseur Park Chan-wook, geïnspireerd op de bestseller Fingersmith (Vingervlug) van de Britse schrijfster Sarah Waters. Het verhaal speelt in Korea, rond 1930, tijdens de Japanse kolonisatie. Een jonge vrouw (Sookee) is aangenomen als dienstmeisje door een rijke Japanse erfgename (Hideko). Zij leeft op een groot landgoed, afgesloten van de buitenwereld en in de macht van een tirannieke oom. Maar Sookee heeft een geheim. Met de hulp van een oplichter, die zich uitgeeft voor een Japanse graaf, zijn er andere plannen voor Hideko… Hoogt en de Lesbische Leesclub vertonen deze film tijdens Utrecht Queer Culture Festival. Na de filmvertoning gaat Sarah Herforth van de Lesbische Leesclub het gesprek aan met Yael van der Wouden (schrijver en docent literatuurwetenschappen), met Daphne de Heer (medeoprichter van les-bi-queer uitgeverij Velvet Publishers en programmeur bij het Internationaal Literatuurfestival Utrecht) en met Dan Hassler-Forest (mediawetenschapper die spreekt, schrijft, en onderwijs geeft over de interactie tussen popcultuur en maatschappij).

€11
Evenementenreeks Fem(me) Out

Fem(me) Out

Villa Concordia Concordiastraat 67A, Utrecht

Fem(me) Out is een interdisciplinaire voorstelling over het eigen maken van vrouwelijkheid als man in de homo gemeenschap. Want zelfs daar wordt masculiniteit meer geprezen, geliefd en gevierd. Deze voorstelling breekt hier doorheen door de schoonheid van femininiteit beweging, woord en geluid te geven.

€8,50

Opening foto-tentoonstelling & boekpresentatie ‘Zie wie ik ben’

Bibliotheek Neude Neude 11, Utrecht

Tijdens de opening van de foto-tentoonstelling 'Zie wie ik ben' is er een kort inhoudelijk programma, met aandacht voor het gelijknamige boek. Hierin zal kort worden gesproken met maker Özden Karababa en een aantal deelnemers uit het boek. De opening zal worden verricht door Lisa van Ginneken, oud-Tweede Kamerlid en oud-voorzitter van Transvisie. Ook zal met de deelnemers uit het boek een signeersessie worden gehouden.

Foto-tentoonstelling ‘Zie wie ik ben’

Bibliotheek Neude Neude 11, Utrecht

'Zie wie ik ben' is een foto-verhalenboek van transgender personen met een licht verstandelijke beperking. Met foto’s en interviews gemaakt door Özden Karababa. Van dit boek is nu een foto-tentoonstelling gemaakt en deze is te zien in Bibliotheek Neude tijdens het Utrecht Queer Culture Festival 2024. Maak kennis met Luuk, Rick, Noah, Nevin, Michelle, Kim, Jess, Francisca en Roberta. Allemaal transgender personen met een licht verstandelijke beperking. De foto-tentoonstelling is ontwikkeld door Utrecht Queer Culture Festival in samenwerking met Transgender Netwerk, Transvisie, Transcafe LVB en COC's Zonder Stempel. De foto-tentoonstelling is te vinden bij de expositieruimte op de tweede verdieping van Bibliotheek Neude.

Evenementenreeks Fem(me) Out

Fem(me) Out

Villa Concordia Concordiastraat 67A, Utrecht

Fem(me) Out is een interdisciplinaire voorstelling over het eigen maken van vrouwelijkheid als man in de homo gemeenschap. Want zelfs daar wordt masculiniteit meer geprezen, geliefd en gevierd. Deze voorstelling breekt hier doorheen door de schoonheid van femininiteit beweging, woord en geluid te geven.

€8,50
Evenementenreeks Boys won’t be boys

Black Achievement Month X Boys Won’t Be Boys

Stadsschouwburg Utrecht Lucasbolwerk 24, Utrecht

Boys Won’t Be Boys is een maatschappelijke en theatrale beweging op het gebied van mannenemancipatie. In deze speciale editie tijdens de Black Achievement Month staan persoonlijke verhalen van kleur over mannelijkheid en identiteit centraal. We verschillen, nou en? Niemand past precies in een hokje, en precies dat willen wij vieren. Door al die verschillende verhalen met elkaar te delen doorbreken we vooroordelen en stereotypen en komen we dichter bij elkaar. Filosoof, spoken-word artiest en muzikant Marc Alberto speelt samen met een kleurrijke parade van spelers die vertellen, zingen, (g)rappen, dansen, kortom: we trekken deze avond alles uit de kast. En hokjes? Die zijn er om je in om te kleden tot wie je echt bent.

Queer Comedy Night (Nederlandse editie)

Kargadoor Oudegracht 36, Utrecht

Het Comedyhuis presenteert in samenwerking met Pride Comedy een fantastische avond met gegarandeerd de allerleukste queer comedians van Nederland met de beste grappen, scherpe analyses en veel zelfspot! Met ook deze avond een mooie mix van opkomend comedytalent en professionele comedians. Kom!

€19,95

Queer Comedy Night (English edition)

Theaterschool Utrecht Domplein 4, Utrecht

Comedyhuis in collaboration with Pride Comedy organises a fabulous comedy night to celebrate Utrecht Queer Culture Festival with two amazing lineups of English-language and Dutch-language comedians! Come laugh and enjoy an amazing evening where LGBTQ comedians share life lessons, riveting stories, and of course, piping hot jokes. The line-up of performers represents all levels and life stages, from emerging talents to experienced comedians. Line-ups to be announced soon!

€19,95