De kleurrijke demonstratie Walk of Love keert na enkele jaren van afwezigheid weer terug. Op zaterdag 14 oktober a.s. zal een nieuwe editie starten in de wijk Ondiep. Dit als afsluiting van het Utrecht Queer Culture Festival. De Walk of Love werd in 2019 voor het laatst georganiseerd.

In 2016 werd de eerste editie van de Walk of Love gehouden en die was met ruim 300 deelnemers gelijk een succes. De volgende edities konden elke keer rekenen op meer deelnemers, tot ruim 800 bij de laatste editie in 2019. Eerdere edities van deze kleurrijke optocht en demonstratie vonden plaats in mei rondom de Internationale Dag tegen lhbti+ fobie op 17 mei. Vanaf nu zal de Walk of Love voortaan plaatsvinden op een zaterdag rondom Coming Out Dag, jaarlijks op 11 oktober. De organisatie ervan is een samenwerking van het Utrecht Queer Culture Festival en belangenorganisatie COC Midden-Nederland.

Simon Timmerman, sinds de eerste editie organisator van de Walk of Love en nu initiatiefnemer van het Utrecht Queer Culture Festival, is blij met de terugkeer: “Alle voorgaande edities waren zo ontzettend liefdevol en brachten zo’n belangrijke boodschap. Mensen hebben de Walk of Love echt gemist en het is ook gewoon nodig dat we deze boodschap van liefde weer laten horen. Onze gemeenschap krijgt helaas weer veel te vaak te maken met negatieve reacties en geweld. We willen met de Walk of Love uitstralen dat liefde sterker is dan haat.”

“De Walk of Love is ontzettend belangrijk! De noodzaak is wel duidelijk, nadat we behoorlijk wat incidenten hebben gezien in 2023. Het is daarom extra belangrijk om deze komende editie samen sterk te staan en we roepen dan ook iedereen – die onze boodschap ondersteunt – om mee te lopen. Hiermee laten we zien dat we met elkaar staan, naast elkaar en klaarstaan voor elkaar“, aldus Laura van Nieuwenhuijze, voorzitter van COC Midden-Nederland.

Start in Ondiep
De afgelopen maanden is er veel ophef geweest over de vervelende reacties op regenboogvlaggen in de Utrechtse wijk Ondiep. Na incidenten als het gooien van eieren, scheldwoorden en intimidatie, besloten vele buurtbewoners ook regenboogvlaggen op te hangen uit steun. De actie werd ook gesteund door instagram-kanaal ‘Spread the Flag Utrecht’. Zij zorgen voor een enorme hoeveelheid regenboogvlaggetjes om voor het raam te hangen.

De liefdevolle reactie van de buurt op deze incidenten is voor de organisatoren de reden geweest om ervoor te kiezen de Walk of Love te laten starten vanuit Ondiep. De exacte route en startpunt zal later bekend worden gemaakt. Eindpunt is het Domplein in het centrum van de stad. De tocht zal naar verwachting om 13.30 uur starten.